Minkreditkoll.se är en relativt ny tjänst där du kan få ett kostnadsfritt kreditbetyg baserat på en kreditupplysning och de uppgifter du delar med dig av. Tjänsten levereras av ett Norskt bolag och kreditupplysningen görs via Bisnode.

Med tanke på att tjänsten är kostnadsfri och eftersom de inte använder UC så bör det inte finnas något som kan skada din kreditvärdighet? I våra ögon, nej, men eftersom tjänsten är gratis så bör företaget tjäna pengar på något annat.

Personliga råd och erbjudanden

På deras hemsida står det bl.a. “Du kommer också att få personaliserade ekonomiska råd och erbjudanden”.  En sådan mening kan kortfattat översättas till att de högst troligt kommer sälja din data till företag som kan dra nytta av din kreditinformation. Om du äger en fastighet kan det bl.a. vara mäklare, kan de se att du har lån kan de sälja din information till långivare och så vidare. 

Med det sagt är det inget som säger att det skadar din kreditvärdighet eftersom du i teorin går en kreditupplysning på dig själv men det du kan förvänta dig är att bli nedringd och mailad av företag som erbjuder tjänster som passar dig baserat på informationen de samlar in.

Problem för dig som vill kolla din kreditvärdighet innan lån

Eftersom Minkreditkoll.se inte är någon långivare så är det inte möjligt för dem att avgöra hur goda chanser du har att t.ex. ta  ett nytt lån eller omförhandla befintliga lån.  Detta beror på att långivarna kan justera sina riskbedömningar baserat på externa faktorer såsom t .ex. ökad arbetslöshet, ökad inflation, osäkerheter i världen och så vidare.  Detta innebär att du tar en kreditupplysning i onödan, även om det inte är en UC, och kan ge dig falska förhoppningar om dina chanser att få en låg eller bättre ränta. 

Vad ska jag göra istället?

Om du vill ta en kreditupplysning på dig själv rekommenderar vi därför istället att du använder t.ex. MinUC. Då slipper du ta emot en massa reklam och även om det kostar en lite slant så kan det vara värt det för att slippa massa säljare som ringer en.

Ska du istället låna pengar och är ute efter att få så låg ränta som möjligt kan du läsa vår guide som visar 10 saker som påverkar din ränta