Guide: 10 saker som påverkar ränta på ditt lån

by | Jan 17, 2020 | Blogg, Guider | 0 comments

Att få en så låg ränta som möjligt på sitt bolån, privatlån och billån är en viktig del för en långsiktigt sund privatekonomi. När banken avgör vilket ränta du får så ger de dig ett kreditbetyg. Vi ger dig de konkreta tips för hur du förbättrar ditt kreditbetyg för att du ska gå en så låg ränta som möjligt.

Ditt kreditbetyg baseras på två saker:

  1. Betalningsförmåga
  2. Kreditvärdighet

Så avgörs din betalningsförmåga & kreditvärdighet

Som du kanske redan har listat ut så har din betalningsförmåga att göra med hur mycket pengar du har kvar efter dina fasta avgifter. Om inte, nu vet du vad bankerna menar. Hur mycket just du har kvar påverkas av en rad faktorer:

Inkomst: Bankerna kollar bland annat på din nuvarande årsinkomst som uppges av dig och dina arbetsgivare men de kollar även tidigare taxerade årsinkomster för att se hur din inkomst sett ut över tid.

Boendeform och boendekostnad: Att äga sin bostad är alltid en trygghet för banken då du har tillgångar som du kan realisera. Samtidigt om du tar ett topplån eller privatlån så har banken ingen rätt att realisera dina tillgångar eftersom att dessa är säkerhetsfria lån.

Befintliga lån och krediter: Om du redan har befintliga lån och krediter så innebär det att du har fasta utgifter månatligen. Att ha många utspridda lån innebär även högre risk för att någon räkning blir obetald och i vissa fall anses som att man har en slarvig ekonomi.

Passiva krediterFörutom aktiva krediter som man betalar av så kan man även ha möjlighet till vissa typer av krediter. Dessa kan vara t.ex. checkkrediter och kreditkort vilket innebär en risk för banken då du som kund snabbt kan utöka din belåningsgrad och därmed höja dina utgifter.

AnställningsformBankerna älskar trygghet och en trygg anställningsform ser banken som att du kommer att kunna betala tillbaka ditt lån över tid.

AnställningstidDenna går hand i hand med föregående punkt eftersom bankerna ogillar risk. Har du varit anställd över 6 månader har du fast anställning vilket minskar risken för att du tappar betalningsförmågan.

ÅlderÄven om bankerna enligt lag inte får diskriminera sina kunder efter ålder så kan de ändå sätta en högre ränta på någon som är yngre och som saknar arbetslivserfarenhet. Detta beror på att du oftast är mer benägen att avsluta/bli av med din anställning och kan ha svårare att få en ny anställning.

MedsökandeOm du ansöker om lån tillsammans med någon som bor på samma folkbokföringsadress som dig själv ökar ni chanserna för att få en lägre ränta. Anledning till detta är att banken får en högre betalningsförmåga och en extra person som står som ansvarig på lånet.

Kreditupplysning: I en kreditupplysning samlas information om din taxerade årsinkomst de senaste 3 åren, befintliga lån och krediter samt

Civilstånd och barn under 18 år:  Om du är gift är det en ökad trygghet för banken. Dels för att du och din make/a visar att ni har stadgat er men det ger er även ett delat ansvar på lånet oavsett om ni båda står på det eller inte. Däremot om ni har barn så kan det ha en negativ påverkan då bankerna ser barn som en kostnad och ju fler barn, ju högre kostnader.