Är du i ett läge där du vill spara pengar men är osäker på vilken av olika sparformer som du ska välja? För att reda ut vilken sparform som passar dig har vi tagit fram en sammanfattning på de välkändaste sparformerna för att du enkelt ska kunna se vad som passar dig.

1. Sparkonto (Traditionellt)

Den vanligaste formen av sparande är ett traditionellt sparkonto på banken. Dessa konton har en relativt låg avkastning men har i samma veva ingen risk kopplad till sig. Din bank är tvungen att utbetala den räntesats som ni har kommit överens om och räntan följer reporäntan.

2. Högräntekonto

Högräntekonto har ökat i popularitet de senaste åren p.g.a. dess låga risk. Till skillnad från det vanliga sparkontot har högräntekontot lite högre avkastning på ditt sparande. Anledningen till detta är att du låser upp dina pengar under en viss period, vanligtvis 3-10 år framöver.

3. Pension (PPM)

Pensionssparande eller premiepensionssparande (PPM) är den överlägset vanligaste sparformen eftersom det betalas in av din arbetsgivare medans du arbetar. I Sverige kan man använda de förvalda PPM-fonderna eller välja sina egna pensionsfonder.

4. Fonder

En fond är en samlad investeringsportfölj bestående av olika typer av aktier och värdepapper. Tillsammans sprider man ut risken och ökar chanserna till avkastning. Det finns ett stort antal olika typer av fonder som är nischade på bl.a. branscher, marknader, risk och valutor.

5. Aktier

Att investera i aktier är förknippat med hög risk men även möjlighet till hög avkastning. Aktiernas värde påverkas av framtidens utveckling och spekulationer kring hur utvecklingen kommer att se ut. Det som i sin tur påverkar vad som gör ett företag framgångsrikt är en blandning av interna och externa faktorer. Klicka här för att läsa mer om hur du investerar i aktier.