Har du någonsin undrat hur du får en lägre ränta på dina lån? I vår guide får du fem konkreta tips som sänker din ränta direkt och ger dig möjligheterna att få ännu lägre ränta på sikt.

1. Gör dig av med onödiga utgifter

Genom att minska antalet fasta och ibland onödiga utgifter ökar du din betalningsförmåga och banken betraktar dig som mindre riskabel kund vilket i sin tur leder till lägre ränta på dina lån.

2. Undvik betalningsanmärkningar

Ansvarfullhet är nyckeln till en sund ekonomi och för att visa banken att du har en stabil ekonomi. Genom att betala dina räkningar i tid och undvika betalningsanmärkningar så får du en lägre ränta på alla dina lån och krediter. Om du mot förmodan fått en betalningsanmärkning så finns det långivare som ger ut lån för dig med betalningsanmärkningar.

3. Samla dina lån

Genom att samla dina lån kan du sänka dina lånekostnader och därmed öka din betalningsförmåga. Dessutom får du ett högre kreditbetyg med färre aktiva krediter.

4. Ta lån med medsökande

Delat ansvar leder till mindre risk för banken och därmed lägre ränta på dina lån. Försök därför att i största möjliga mån ha en borgenär eller medsökande när du ansöker om bolån eller privatlån.

5. Låna pengar vid rätt tidpunkt

Timing är en viktig faktor när du ansöker om lån. Det kan både vara externa faktorer som att reporäntan är låg men även att du befinner dig i en situation i livet där din ekonomiska situation och anställning är trygg och stabil.

Sammanfattningsvis så gillar bankerna trygghet. Därför kollar de bland annat på din inkomst och dina utgifter. Utifrån det uppskattar de din betalningsförmåga. Därefter kollar de på hur ofta du ansöker om lån och hur många lån du har eftersom det påverkar din kreditvärdighet.

Ett annat bra tips för att få en lägre ränta är att jämföra lån när man ska låna. Oavsett om det är ett snabblån, ett lite större privatlån eller om du ska låna pengar till din bostad så kan man spara tusentals kronor på att jämföra först. Hos Bankfinder.se kan du jämföra alla typer av lån och sparkonton för att få en så låg ränta som möjligt.