Har du fått löneförhöjning, blivit av med en betalningsanmärkning, fått bättre kreditvärdighet eller bara känner att det är dags att förhandla om dina lånevillkor? Då har vi de bästa tipsen och råden inför din förhandling för att öka dina chanser till goda lånevillkor och slippa oväntade kostnader.
Jämför den faktiska lånekostnaden
Om du fått ett låneerbjudande som har lägre ränta än ditt befintliga lån är det viktigt att du kollar upp om det finns andra kostnader relaterade till det nya lånet såsom uppläggningsavgifter, aviavgifter och andra dolda avgifter. Det är även viktigt att kolla på löptiden för lånet då ett lån med längre återbetalningstid kan leda till en högre räntekostnad i slutändan.
Kolla igenom de nya villkor
Utöver kostnaderna för själva lånet finns det långivare som kan ställa orimliga krav på sina kunder eller låsa in dig i långa dyra lånavtal. Detta gäller framförallt när du lånar pengar med en säkerhet som t.ex. bostad, bil eller liknande bakom. Vad händer om du missar en betalning? Kan du lösa lånet i förtid?
Undvik för många kreditupplysningar
Det lönar sig altid att jämföra banker & långivare. Dock bör du se upp när du jämför olika aktörer så du inte samlar på dig för många kreditupplysnignar då det påverkar din kreditvärdighet negativt. Ett bra sätt att jämföra lån utan en massa kreditupplysningar är att använda sig av en låneförmedlare.
Kolla upp så ditt lån inte är bundet
I ditt låneavtal står det vad gäller om du löser ut det befintliga lånet i förtid. Om lånet är bundet kan du vara skyldig att betala en s.ka. ränteskillnadsersättning. Detta beror på att banken eller långivare har prissatt kostnaden för att få låna och den risk det innefattar baserat på en viss återbetalningstid och ränteintäkt.
Vi fyller kontinuerligt på med nya tips & råd i denna artikel allteftersom. Om ni har frågor kring hur du förhandlar på bästa sätt eller har önskemål på t.ex. hur man räknar ut effektiva räntekostnaden (den faktiska kostnaden för ett lån när man slår ihop rörlig ränta + andra avgifter och slår ut dessa på löptid) får ni gärna lämna en kommentar i kommentarsfältet så gör vi vårt bästa att tillhandahålla er med ny tillförlitlig information och verktyg för att underlätta ert val av bank!
Oliwer har studerat ekonomi på Stockholms Universitet och har tidigare erfarenhet från ett av Sveriges ledande Fintech-bolag. Med dryga 10 år erfarenhet från finansvärlden håller han ständigt koll på de senaste nyheterna, delar med sig av sina bästa tips & råd för att du enkelt ska kunna ta nästa steg till en bättre ekonomi. Oliwer är webbplatsansvarig på Bankfinder.se som är en av Sveriges ledande jämförelsesajter inom lån, försäkringar, sparande och betalningar för såväl privatpersoner som företag.