Har du en räkning du behöver betala akut och behöver ta ett lån? Nedan reder vi ut vilka fallgropar som finns när du ska ta lån till at betala räkningar och ger våra bästa tips för hur du får betalar lägsta möjliga ränta.

Om du har kommit till denna artikel utgår jag ifrån att du har kommit till en punkt där du behöver låna pengar snabbt för att betala av en eller flera räkningar. Att låna pengar för att betala av en räkning är sällan en bra idé och brukar oftast sluta i långdragna och dyra avbetalningsplaner.

Vad kan du göra istället?

Ett alternativ till att låna pengar för att betala av en räkning är att du tar kontakt med företaget du redan är skyldig pengar för att se om ni kan komma överens om en avbetalningsplan.

Vad händer om du inte betalar?

Om du inte betalar räkningen riskerar du att få påminnelseavgifter, att skulden skickas vidare till ett inkassoföretag eller att skulden skickas vidare till Kronofogdsmyndigheten.

En påminnelseavgift är oftast inte dyrare än 60 kr men så fort du samlar på dig t.ex. inkassoavgifter eller ansökningsavgifter hos KFM (Kronofogdsmyndigheten) så blir det genast en dyr affär och kostnadern landar närmare 800-1000 kr med ränta.

En skuld hos Kronofogden påverkar även din kreditvärdighet och kan påverka dina möjligheter att teckna mobilabonnemang, hyra bostad samt ta bil- eller bostadslån.

Varför företag hellre sätter upp en avbetalningsplan

De flesta företag brukar oftast vilja komma överens med kunden direkt om att de betalar av skulden på avbetalning framför att dra in tredjeparter. Detta beror på att inkassokostnaderna och ansökningsavgifterna hos KFM kostar företaget pengar.

Om företaget inte vill komma överens

Om du mot förmodan inte kan komma överens med företaget om en avbetalningsplan kan en lösning vara att ta ett lån. Vi rekommenderar alltid att försöka låna pengar av någon närstående i första hand för denna typ av ärenden men i de fall som det inte går kan du ansöka om ett snabblån eller privatlån.

Jämför alltid innan du lånar..

Passa på att spana in våra objektiva lånejämförelser med mer information samt tips & råd.

Jämför snabblån

Snabblån: 1.000-50.000 kr

Jämför privatlån

Privatlån 5.000-600.000 kr