Företagsakuten är ett garantiprogram från Riksgälden för att dämpa ekonomiska skador till följd av coronaviruset. Riksdagen har beslutat att 39 miljarder kronor ska lånas ut genom olika kreditinstitut.

På grund av coronaviruset har många företag tappat hela eller delar av sin omsättning samt behövt varsla eller permittera personal. För att trygga upp för näringslivet har Riksdagen utlovat en s.ka. företagsakut där de går in som garant (en slags borgen) för att krediterna kan återbetalas. 

Garantiprogrammet möjliggör för banker & långivare att låna ut pengar till företag som hamnar i ekonomisk knipa och ersätter långivarna med räntekostnader för upp till 12 månader. Detta möjliggör för dig som låntagare att få uppskov på räntan upp till 12 månader samt slippa amortering under hela lånets löptid. Att lånet blir amorteringsfritt betyder kortfattat att du inte behöver betala tillbaka det över tid men du är skyldig att betala tillbaka hela beloppet vid förfallodatum.

Du ansöker om att ta del av garantiprogrammet genom en bank eller långivare som blivit godkända att ge ut krediten. Totalt har 67 olika kreditgivare blivit godkända av riksgälden att ta del av de 39 miljarder som ska lånas ut till näringslivet genom företagsakuten (se hela listan här). 

Skriv gärna en kommentar eller maila in din fråga till info@bankfinder.se om du har frågor eller funderingar. 

Källa: Riksgälden