Det finns många fördelar med att köpa ny bil istället för begagnad men det är trots detta inte alltid bäst att köpa en helt ny bil. I denna artikel presenterar vi de främsta fördelarna med att köpa en ny bil framför en begagnad samt de främsta nackdelarna.

Tryggt köp

Vid köp av en helt ny bil så handlar du bilen via en bilhandlare som du alltid kan vända dig till vid frågor inför, under och efter ditt köp. Du får dessutom fabriksgaranti på bilen som kan sträcka sig upp till 10 år.

Smidiga leasingavtal

När du köper ny bil kan bilhandlaren oftast erbjuda smidiga leasingavtal som inkluderar alla serviceavgifter så du slipper tänka på en massa oväntade utgifter under ditt bilägande. 

Anpassad för dina behov

Du väljer själv färg och material på klädsel, ratt, fälgar etc.
Kampanjerbjudanden. Ofta ingår tillvalspaket, fri service första året eller något annat som gör ditt bilägande smidigare och mer lustfyllt, åtminstone till en början.

Färre besiktningstillfällen 

När du köper en ny bil ska första besiktningen ske inom 36 månader från att bilen togs i trafik. Därefter ska nästa besiktning ske inom 24 månader och därefter löpande 14-månadersintervaller. 

Billigare bilförsäkring

Så länge bilen har kvar sin vagnskadegaranti behöver du endast teckna halvförsäkring. I vår jämförelse av bilförsäkringar kan du läsa mer om skillnaden mellan hel- och halvförsäkring.

Nackdelar med att köpa ny bil

Kraftig värdeminskning första åren 

Om du t.ex. lånar pengar till att köpa en helt ny bil får du räkna med att tillgången (bilen) tappar upp till 30% av sitt värde så fort du sätter dig bakom ratten. Inom kommande 3 åren har den tappat nästan halva värdet. Det innebär att om du skulle vilja lösa ut lånet inom den tidsfristen kommer du har gjort en dålig affär. 

Låt dig inte luras av charmiga bilförsäljare

Innan du tar ditt beslut är det viktigt att gör din efterforskning ordentligt och inte gör några förhastade beslut på grund av enkla säljknep. Gör en ordentlig analys över dina behov med bilen samt vilka garantier och försäkringar som passar dig bäst.

Dolda avgifter och dyra brytavgifter

Om du ska leasa eller låna till bilen är viktigt att du läser igenom det finstilta så du inte fastnar i ett krångligt leasingavtal eller billån med en massa dolda avgifter och/eller dyra brytavgifter ifall du skulle vilja lösa ut bilen tidigare.

Nya bilar har oftast leveranstid

Beroende på vilken bil och utrustningspaket är bilar oftast en beställningsvara. Dessa kan vara upp till 6-8 veckor med leverans till bilhandlare och om det dyker upp problem på vägen längre än så. Enda sättet att undkomma leveranstid är att välja en av de bilar som bilhandlaren har befintligt i sitt ”bilstall”. 

Dina behov styr vad som passar dig bäst

I artikeln ovan har vi rett ut några för- och nackdelar men vad som passar just din unika situationen är upp till dig. Om du har några frågor eller vill bolla några argument kring vad som passar dig bäst får du gärna kommentera inlägget nedan eller maila oss på info@bankfinder.se så gör vi vårt bästa att besvara din fråga och förbättra denna artikel.