Väntar du på, har gjort eller ska du göra en banköverföring mellan olika banker och undrar hur lång tid det tar? I denna artikel förklarar vi vad en bankdag är, varför överföringar dröjer och varför det oftast tar 1-3 bankdagar att göra en överföring mellan banker samt en sammanställning på hur lång tid det tar att överföra pengar mellan olika banker.

Generella information & bryttider

Att göra överföringar mellan samma bank går direkt men när du överför pengar mellan banker tar det oftast 1-3 bankdagar. Detta kan kännas konstigt när vi idag har tillgång till tjänster som t.ex. Swish där man kan skicka pengar mellan banker direkt och man får tillgång till pengar omgående. Storbankerna har oftast fördröjning på någon dag men det kan även dröja ytterligare beroende på hur stor överföring det är och vad syftet med överföringen är. Nedan hittar du mer information om varför överföringar kan dröja, vilka ledtider som gäller för överföringar mellan de största svenska bankerna och annan värdefull information för dig som vill veta mer om bankdagar och bryttider.

Bryttider och överföringar mellan storbankerna i Sverige

Bankerna i Sverige har i de flesta fall egna bryttider och ledtider då överföringar genomförs mellan konton i olika banker. Nedan har vi sammanställt vilka ledtider som gäller för överföringar från storbankerna till andra banker i Sverige.

SEB

När du genomför överföringar mellan konton i SEB sker dessa normalt sett omgående. Om överföringar går från SEB till en annan bank så beror det på när du genomför den specifika överföringen men oftast inte mer än en (1) bankdag.  

När du överför från SEB till annan bank:

 • Helgfri vardag före klockan 06:00 har mottagaren pengarna samma dag senast klockan 09:30.
 • Helgfri vardag före klockan 09:00 – mottagaren har pengarna samma dag senast klockan 12:30.
 • Helgfri vardag före klockan 11:00 – mottagaren har pengarna samma dag senast klockan 15:05.
 • Helgfri vardag före klockan 13:45 – mottagaren har pengarna samma dag senast klockan 17:20. För internetbankerna gäller det dock att överföringen görs senast klockan 13:35.
 • Helgfri vardag efter klockan 13:45, en lördag eller en helgdag – mottagaren har pengarna nästa vardag senast klockan 09:30.

Ska du göra en inbetalning till ett plus- eller bankgiro behöver den registreras senast klockan 09.45 för att komma in på mottagarens konto samma dag. Överföringar som genomförs efter 09.45 är mottagaren tillhanda nästkommande bankdag.

Nordea

Även Nordea kan genomföra direkt överföringar så länge överföringen sker inom banken. När du överför från Nordea till en annan bank så går det oftast på en (1) bankdag att genomföra överföringen. 

När du överför från Nordea till annan bank:

 • Helgfri vardag (bankdag) före klockan 13:30 når pengarna mottagaren samma dag.
 • Helgfri vardag efter klockan 13:30 når pengarna mottagaren nästkommande bankdag.

Swedbank

Swedbank likt andra banker kan genomföra överföringar direkt mellan konton inom banken. Ska du föra över pengar från Swedbank till någon annan bank så tar det oftast inte mer än en (1) bankdag.

När du överför från Swedbank till annan bank:

 • Helgfri vardag innan klockan 13:00 når pengarna mottagaren samma dag.
 • Helgfri vardag efter klockan 13:00 når pengarna mottagaren nästa helgfria vardag.
 • Lördag, söndag och helgdag når pengarna mottagaren nästa helgfria vardag.

Länsförsäkringar Bank

Länsförsäkringar Bank genomför omgående överföringar när det avser en överföring mellan två konton i samma bank.

När du överför från Länsförsäkringar till annan bank:.

 • Helgfri vardag före klockan 13:45 når pengarna mottagaren samma dag.
 • Helgfri vardag efter klockan 13:45 tar en bankdag för pengarna att nå mottagaren. 

Vid betalning till ett plus- och bankgiro erhåller mottagaren pengarna samma dag om de skickas en vardag innan klockan 10:00. Skickas pengarna senare når de mottagaren nästkommande bankdag.

Danske Bank

Danske Bank erbjuder direkta överföringar till konton som finns i samma bank. 

När du överför från Länsförsäkringar till annan bank:.

 • Helgfri vardag före klockan 13:30 når pengarna mottagaren samma dag.
 • Helgfri vardag efter klockan 13:30 når pengarna mottagaren nästkommande bankdag.
 • Lördag, söndag & helgdag sker överföringen nästkommande bankdag och tar max två (2) bankdagar.

Vid betalning till bank- eller plusgiro når pengarna mottagaren normalt samma dag om betalningen genomförs innan klockan 10:00.

Notera att ledtider för överföringar och betalningar att nå mottagaren kan avvika från ovanstående information. Säkrast är det att registrera betalningen i god tid.

Vad är en bankdag?

En bankdag är en vardag när banken har öppet som vanligt. Vanligtvis kan en bankdag översättas till en helgfri vardag – i folkmun även kallat arbetsdag. De flesta banker har stängt på lördagar, söndagar och röda dagar (högtider såsom julafton, midsommarafton etc). I bankvärlden finns även något som kallas för bankhelgdagar då bankerna håller stängt. Vilka dagar som är bankdagar och bankhelgdagar skiljer sig vart beroende på vart i världen du befinner dig. I vissa länder har t.ex. banker söndagsöppet men håller istället stängt på fredagar och anledningen till detta är oftast religiösa eller kulturella. 

Varför dröjer överföringar mellan banker?

Banker som tillhandahåller vanliga bankkonton skickar genom Riksbankens system RIX som kan liknas med ett digital intranät för pengar. Även de olika clearingorganisationerna och Riksgälden skickar sina pengar genom RIX. RIX samlar och kopplar ihop transaktioner ett stort antal transaktioner mellan olika konton hos bankerna flera gånger om dagen och skickar ut uppdateringarna på sina utsatta bryttider. RIX har regelbundna bryttider där transaktionerna skickas ut till bankerna. Bankerna kan i sin tur lägga till ytterligare steg för att kontrollera olika överföringar och transaktioner med syftet att motverka kriminell aktivitet. Notera att banker är skyldiga enligt lag att genomföra kontroller på vissa typer att transaktioner och det är därför det ibland bara tar 1 bankdag och ibland 3 bankdagar att föra över pengar från en bank till en annan.

Bryttider och tid för utbetalning vid lån

När du ska låna pengar kan det ibland vara viktigt att man får pengar utbetalda så snabbt som möjligt. När du ansöker om ett lån behöver långivaren alltid ta en kreditupplysning på dig, genomföra en kreditbedömning, skicka ut en låneavtal som du behöver signera och först därefter kan utbetalning av lånet genomföras. Detta innebär att det oftast tar än en (1) dag för banken att handlägga din ansökan och du kan signera låneavtalet. Tack vare digitala signeringar och signering med BankID så kan man ibland få lånet inom en (1) bankdag.

För snabbast möjliga utbetalning så gäller du att du snabbt kan tillhandahålla långivaren eventuella kompletterande dokument och signerar avtalet så snabbt som möjligt. 

Har du frågor fler frågor eller vill ha mer information om bryttider, bankdagar och tid för överföringar får du gärna kommentera artiklen nedan eller maila till info@bankfinder.se.