Vad är fakturaköp – och hur fungerar det?

Fakturaköp är en finansieringslösning för företag som snabbt vill frigöra kapital. I stället för att vänta på att kunden ska betala fakturan säljer du den till ett finansbolag – och får betalt direkt. Här förklarar vi hur det fungerar, vad det kostar och när det passar.

Vad innebär fakturaköp?

Fakturaköp, även kallat fakturabelåning, innebär att du säljer en eller flera kundfakturor till ett finansbolag. Du får vanligtvis mellan 90–98 % av fakturans belopp utbetalt direkt, och resten när kunden betalat – minus avgifter.

Hur går det till?

  1. Du skickar fakturan till finansbolaget.
  2. De gör en kreditbedömning av kunden.
  3. Du får en del av beloppet utbetalt (a conto).
  4. Kunden betalar direkt till finansbolaget.
  5. Du får resterande belopp när fakturan reglerats, minus avgifter.

Fördelar med fakturaköp

  • Snabb tillgång till likvida medel
  • Mindre administrativt arbete
  • Bättre kassaflöde och planeringsmöjligheter

När passar det?

Fakturaköp passar särskilt bra för växande företag, säsongsbaserade verksamheter eller bolag med långa betalningstider. Det är också vanligt att använda vid tillfälliga likviditetsproblem.

Vad kostar det?

Kostnaden beror på kundens kreditvärdighet, fakturans storlek och betalningstid. Vanligtvis betalar du en procentsats av fakturabeloppet i avgift, ofta mellan 1–4 %.

Koppling till Bankfinder.se

På Bankfinder.se hjälper vi dig att jämföra aktörer som erbjuder fakturaköp och andra former av företagsfinansiering. Vi visar alternativ med olika villkor – så att du kan frigöra kapital på rätt sätt för din verksamhet.

Sammanfattning – vad är fakturaköp?

Fakturaköp innebär att du säljer en faktura till ett finansbolag och får betalt direkt. Det förbättrar kassaflödet och är ett flexibelt sätt att lösa tillfälliga likviditetsbehov utan att ta ett traditionellt lån.

Tips från Bankfinder

Jämför alltid flera aktörer innan du väljer lösning. Titta inte bara på avgiften – kontrollera även villkor, utbetalningstid och om du själv eller finansbolaget ansvarar vid utebliven betalning.