Regeringen har godkänt Finansinspektionens förslag på amorteringskrav för bolån. Vi reder ut vad det innebär för dig som har belånat din bostad och vad det innebär för priserna på bostadsmarknaden.
Enligt Swedbanks undersökning kommer amorteringskostnaderna att öka med fdrygt 50% för ränta och amortering. Snitthushållet i Stockholm har tidigare amorterat drygt 9,0% för villaägare och 10,7% för bostadsrättsägare – om man beräknar på 1,3% årlig amortering på bolånet. Med det ny amorteringskravet på 2% kommer snitthushållet att lägga 14,0% för villaägare och 16,4% för bostadsrättsägare.
Vad är syftet med amorteringskravet?
I samband med att amorteringskravet inför kommer svenska hushållens få en minskad belåningsgrad samtidigt som bopriserna med stor sannolikhet kommer att sjunka. Det beror på att färre personer kommer ha råd att ta nya bolån då amorteringskravet ökar boendekostnaderna.
Enligt Swedbank innebär det att genomsnittligt hushåll (både småhus och lägenheter med en boyta på 85 kvm) får en ökad kostnad på 2800 kr/månad i snitt.
Löser detta belåningsgraden?
Svenskars belåningsgrad är fortsatt hög och har haft en negativ utveckling under de senaste åren. Förhoppningsvis kan vi se en motsatt effekt tack vare de nya kraven på amortering men Swedbank menar att Riksbanken och Finansinspektion fortsatt bör se över åtgärder för hur man kan minska skulderna bland hushållen.
Ett annat förslag som har lyfts fram är ett skuldkvotstak. Detta skulle innebära att man får låna en 4-6 gånger den årliga disponibelinkomsten. Om skuldskvotstaket skulle landa på 6 gånger disponibla årskinkomsten skulle det innebära att en person som har en årsinkomst på 240.000 kr kan låna 1.44 miljoner kronor till sin bostad. Är man två personer i hushållet landar man på det dubbla. Snittpriset på en lägenhet i Stockholms stad ligger på 88.512 kr (Mars 2016, Maklarstatistik.se) detta skulle innebära att två personer med årsinkomst på 240.000 kr vardera har råd att belåna en lägenhet på 32,5 kvm.
“En hög inträdesbiljett, inte minst för unga hushåll som vill flytta till Stockholm av arbetsmarknadsskäl”, konstaterar Swedbank.
Oliwer har studerat ekonomi på Stockholms Universitet och har tidigare erfarenhet från ett av Sveriges ledande Fintech-bolag. Med dryga 10 år erfarenhet från finansvärlden håller han ständigt koll på de senaste nyheterna, delar med sig av sina bästa tips & råd för att du enkelt ska kunna ta nästa steg till en bättre ekonomi. Oliwer är webbplatsansvarig på Bankfinder.se som är en av Sveriges ledande jämförelsesajter inom lån, försäkringar, sparande och betalningar för såväl privatpersoner som företag.