Efter att ett flertal tidningar rapporterat om Trustbuddys misstänka Ponzihärva så har det nu bekräftats att de ska försättas i konkurs.
En “Ponzihärva” är ett slags pyramidspel som fått sitt namn från en stort rättsfall med en man vid namn Ponzi under 1990-talet. Det går helt enkelt ut på att lova avkastning på sikt och samla ihop investerare, gärna utspritt. Därefter plockar man ut pengarna man får in i bolaget och betalar ut avkastning med pengarna man får in från nya investerare.
I Trustbuddys fall har det inte varit lika illa som det potentiellt kan vara men det har olovligen och systematiskt plockats ut pengar från bolaget sedan starten 2009. Ett stort problem för de som har lånat ut pengar är att de inte omfattas av den statliga insättningsgaranti. Men samtidigt kan vi skattebetalare vara glada att vi slipper betala ut pengarna från egen ficka.
Långivarna går inte lottlösa
Av de totalt 300 + miljonerna som Trustbuddy hade lånat in så har ungefär 40 miljoner försvunnit. Precis som i vilket annat konkursbo som helst kommer de med mest / äldst skulder får sin del av pengarna först och därefter prioriteras det nedan i den ordning som finns. Ingen får inte tillbaka det fulla beloppet utan det blir de pengarna som satsats minus pengarna som har försvunnit + konkursförvaltarens kostnader.
Hårdare granskningar av P2P-långivare
Finansinspektionen har lovat hårdare granskningarna av peer-to-peer lendingföretag framöver för att man ska undgå att detta händer igen.
Oliwer har studerat ekonomi på Stockholms Universitet och har tidigare erfarenhet från ett av Sveriges ledande Fintech-bolag. Med dryga 10 år erfarenhet från finansvärlden håller han ständigt koll på de senaste nyheterna, delar med sig av sina bästa tips & råd för att du enkelt ska kunna ta nästa steg till en bättre ekonomi. Oliwer är webbplatsansvarig på Bankfinder.se som är en av Sveriges ledande jämförelsesajter inom lån, försäkringar, sparande och betalningar för såväl privatpersoner som företag.