Undrar du vad kreditvärdighet är och hur den påverkar din räntesättning? Vi listar de främsta aspekterna som påverkar din kreditvärdighet och varför de påverkar din ränta positivt eller negativt.
Generellt sett så kan man dela upp kreditvärdighet i två aspekter. Den första är hur din betalningsförmåga ser ut och den andra är hur din kredithistorik ser ut.
1. Betalningsförmåga
Betalningsförmåga är hur mycket pengar du har över efter de allra nödvändigaste utgifterna d.v.s. din inkomst minus boendekostnad, elkostnader, vattenkostnader, matkostnader och exempelvis hur många barn du har försörjningsplikt för.
2. Kredithistorik
Din kredithistorik är hur många lån du har i dagsläget, hur du har skött dessa och utifrån det bedömer man hur det nya lånet förväntas påverka din ekonomi framöver. Om du har misskött krediter så påverkar det din ränta negativt och har du exempelvis betalningsanmärkningar kan vissa banker rentutav frysa ut dig som kund.
3. Kreditvärdighet
Summan av din ekonomiska historik och din nuvarande ekonomiska situation resulterar i vad bankerna kallar för kreditvärdighet.
God ekonomi betyder en låg ränta och vice versa?
Nej, hur dumt det än låter så finns det såklart banker som går emot normen och att man sköter sin ekonomi måste inte nödvändigtvis betyda att du får den lägsta räntan oavsett bank du ansöker om lån hos.
Hur menar ni nu?
Jo om du tänker dig följande scenario… Du tjänar 50.000 kr i månaden har utgifter på 20.000 kr i månaden och aldrig har lånat pengar tidigare. Nu vill du snabbt låna 300.000 kr för att köpa en bil. Eftersom du har utgifter på 20.000 kr innebär det att du har 30.000 kr över varje månad som du kan lägga på ränta och amortering och om man gör en snabb uträkning kan du rent tekniskt sett betala tillbaka lånet på drygt 10-11 månader om du ville.
Jättebra tänker du, jättedåligt tänker banken. Det beror på att banken får inte ut pengar av dig på sikt. Du blir en kortsiktig kund och banken tjänar inte lika mycket pengar som en kund som skulle behöva 10 år på sig att betala tillbaka samma belopp.
Detsamma gäller om man har låg inkomst och mindre pengar över efter fasta utgifter. Om du tjänar mindre och är beroende av att få ett lån så finns det banker som strategiskt positionerar sig på ett sätt i sin räntesättning så att de får många kunder som blir betalar av sina lån över en längre tid. På så sätt får banken en stadig inkomst av ränteintäkterna över en längre period.
Oliwer har studerat ekonomi på Stockholms Universitet och har tidigare erfarenhet från ett av Sveriges ledande Fintech-bolag. Med dryga 10 år erfarenhet från finansvärlden håller han ständigt koll på de senaste nyheterna, delar med sig av sina bästa tips & råd för att du enkelt ska kunna ta nästa steg till en bättre ekonomi. Oliwer är webbplatsansvarig på Bankfinder.se som är en av Sveriges ledande jämförelsesajter inom lån, försäkringar, sparande och betalningar för såväl privatpersoner som företag.