Är du påväg att få en skuld eller har du fått en skuld hos Kronofogden och undrar vad som händer härnäst? I denna artikel går vi igenom vad det innebär för dig och ger dig våra bästa tips för hur du tar dig ur skulden hos Kronofogdemyndigheten.
När du har en obetalad skuld som inte betalas skickas den vidare till Kronofogden som i sin tur skickar ett betalningsföreläggande till din folkbokföringsadress. I betalningsföreläggandet framgår totala skulden tillsammans med påminnelseavgifter, eventuella inkassoavgifter och adminstrativa avgiften för betalningsföreläggandet från Kronofogden.
Inga påminnelser eller inkasso? Bestrid betalningsföreläggandet
Om du mot förmodan inte fått några påminnelser eller inkassokrav från motsatta parten har du möjlighet att bestrida betalningsföreläggandet. Det kräver dock att du ej signerar och skickar tillbaka betalningsföreläggandet som Kronofogden skickar hem till dig när du bestrider då det istället innebär att du godkänner skulden i sin helhet.
Redan fått skuldsaldot registrerat?
Om du redan accepterat betalningsföreläggandet och fått din skuld registrerad hos Kronofogden så finns det två olika sätt att gå tillväga. Det första och enklaste sättet som fungerar för de flest är att man betalar tillbaka skulden så snart som möjligt. Om du inte har möjlighet att betala allt direkt kan du kontakta Kronofogden och ofta lägga upp en avbetalningsplan.
Det andra sättet – som ofta passar de som har lite större skulder – är att genomföra en omfinansiering av skulden hos en långivare som godkänner skuldsaldo. Den främsta fördelen med detta är att du snabbare blir av med din skuld hos Kronofogden och således kan städa upp i din kredithistorik snabbare. Denna typ av lån har ofta en högre ränta än vanliga lån utan säkerhet men å andra sidan slipper du handskas med Kronofogden och riskera skuldsanering med existens minimum eller personlig konkurs ifall du råkar ut för ytterligare betalningssvårigheter.
Ta kontakt med Kronfogden och dina långivare
Vår sista och bästa tips oavsett vart du befinner dig i processen är att ta kontakt med den andra parten. Förklara din situation och försök sätta upp en plan. De flesta långivare och även statliga organisationer som Kronofogden har ofta möjlighet att erbjuda avbetalningsplaner och göra justeringar på befintliga avbetalningsplaner så länge man kontaktar dem i god tid.
Ställ gärna dina frågor i kommentarsfältet nedan så gör vi vårt bästa att besvara dem så gott vi kan.
Oliwer har studerat ekonomi på Stockholms Universitet och har tidigare erfarenhet från ett av Sveriges ledande Fintech-bolag. Med dryga 10 år erfarenhet från finansvärlden håller han ständigt koll på de senaste nyheterna, delar med sig av sina bästa tips & råd för att du enkelt ska kunna ta nästa steg till en bättre ekonomi. Oliwer är webbplatsansvarig på Bankfinder.se som är en av Sveriges ledande jämförelsesajter inom lån, försäkringar, sparande och betalningar för såväl privatpersoner som företag.