Dags att köpa ny bil? Vilket drivmedel ska man välja? Vilka kostnader kan man förvänta sig? Ska man köpa nytt eller begagnat? Vi ger dig tio matnyttiga tips för en smartare, tryggare och bättre bilaffär samt ett bonustips!
1. Så väljer du rätt bilmodell
Innan du börjar undersöka exakt vilken bil du ska köpa är det bra att se över sina behov med sin nya bil men även hur mycket tid man önskar lägga på sitt bilägande. Fundera över hur din livsstil ser ut, vad du ska använda bilen till och hitta lämpliga modeller som passar just dina specifika behov. När du har bestämt om du t.ex. ska köpa en sportbil, en kombi, en sedan eller familjebuss så är det dags att börja undersöka lämpliga modeller i den specifika kategorin. Fråga nära och kära, läs på forum om andras upplevelser, undersök drift och reparationskostnader så får du en bra överblick för vilken bil som passar just dig utifrån din plånbok och önskat engagemang
2. Ny eller begagnad bil?
Denna fråga är inte helt enkel att besvara då det finns för- och nackdelar med båda typerna. Ur ett ekonomiskt perspektiv brukar man säga att en begagnad bil är ett bättre alternativ men jag vågar argumentera för motsatsen. Anledningen till varför man brukar säga att nya bilar är en dålig affär är för att tumregeln är att halva bilens värde försvinner så fort den åker ut på vägarna. Fördelen med nya bilar är däremot att du omfattas av flera års garantiservice. Det innebär delvis att de flesta problem som kan dyka upp med en bil såsom motorhaveri, problem med utrustning och andra vanliga problem kommer troligtvis täckas av din nybilsgaranti. Detta i sin tur gör enligt mig dig en tjänst då du slipper lägga energi på att oroa dig för oväntade och ibland skenande kostnader som hör till bilägandet.
3. Bensin, diesel eller eldriven bil?
Bensin- och dieseldrivna bilar har varit populära i Sverige i många år men de senaste åren har det blivit allt populärare med hybridbilar och elbilar. Just bilar drivna på diesel är idag billigare än t.ex. bensindriva och eldrivna bilar p.g.a. att diesel har högre beskattning än andra drivmedel. Detta beror på att diesel betraktas som en miljöbov och jag tror ingen har undgått att miljöfrågan är viktig för de flesta idag. Bensindrivna bilar är fortfarande ekonomiskt försvarbart så länge man åker långa sträckor. Eldrivna bilar klarar inte längre sträckor och ska man stanna för att ladda upp bilen på vägen så tillkommer andra dyra omkostnader samt att det kostar dig mycket tid att nå fram till slutdestinationen.
4. Ska jag köpa bil från en privatperson eller bilhandlare?
Att köpa bil från en privatperson brukar oftast vara billigare än att köpa från en bilhandlare. Däremot när du handlar från en seriös bilhandlare ska du i teorin få bra och omfattande information om bilen du köper samt att du skyddas du av konsumentköplagen vilket är en trygghet för dig som bilköpare.
5. Vad ska jag fråga säljare?
- Varför ska du sälja bilen? Kan ge indikationer om hur nöjd säljaren är med sin bil.
- Hur länge har du ägt den? Har säljaren ägt bilen under en lång tid så har hen lång erfarenhet av bilen och dess historik.
- Vad känner du till om bilens historik, skador och liknande?
- Hur är skicket på däcken, och finns det både sommar- och vinterdäck?
- När gjordes sista service, och var?
- Finns servicebok och besiktningsdokument som stödjer mätarställning?
- Har bilen kamrem och vet du i så fall när den byttes? Ska den bytas inom kort så ring en verkstad om en offert så du vet vad du har att vänta dig.
6. Vad ska jag tänka på inför provkörning av bilen?
-
Bäst är om bilen inte varit körd när du tittar på den. Bilar kan ha missljud och egenheter när de kallstartas men som inte hörs när motorn är varm.
-
Titta på avgaserna. Helst ska du inte se någon rök, men lätt ånga en kall dag är normalt. Blå rök vid start skvallrar om problem med motorn.
-
Testa bilens alla funktioner: lås, stolsvärme, elhissar, fläktens alla hastigheter samt kyla/värme, taklucka, farthållare och liknande. Inget av detta kontrolleras vid besiktning av en bil så det är upp till dig som köpare. Testa även vindrutetorkare och spolning fram och bak. Ja, testa allt.
-
Inspektera karossen. Nyansskillnader och skiftningar i lacken mellan två paneler indikerar att bilen varit omlackerad efter någon skada. Titta också efter bucklor och rost, samt efter läckage och skador under bilen.
-
Undersök vindrutan. Sliten? Då kommer du störas av dålig sikt. Stenskott kan komma att göra att rutan spricker med byte som följd.
-
Titta på däckens kondition – har däcken under 4 mm i mönsterdjup är det hög tid för byte! Mönsterdjupet ska vara bra över hela slitytan. En snedsliten yta indikerar fel i hjulupphängningar.
-
Kolla att all belysning fungerar, både ute och inne.
-
Finns alla nycklar till bilen? Att beställa en ny nyckel är tidsödande och kostar tusenlappar.
-
Finns bilens alla handlingar? Bland annat instruktionsbok, kvitton, besiktningspapper och servicebok. Den senare kan i bland vara elektronisk. Be då säljaren logga in och visa den – eller kontakta importören.
7. Bilekonomi – Gör en budget
Bilen ska först och främst köpas men glöm inte att den även ska förvaltas och underhållas över tid. Räkna på hur mycket du har att betala idag och hur stor del av din budget du kommer kunna lägga på bilen under tiden som du äger bilen. Det finns olika skattesatser och subventioner beroende på vilken bil man köper. T.ex. miljöbilar har i dagsläget en miljöbilspremie som kallas bonus malus (ersätter supermiljöbilspremien) vilken ger dig avdrag på inköpspriset för nya miljöbilar. Du får även högre skatte på bilen om den har höga utsläpp och skadar miljön i högre omfattning än om du t.ex. köper en elbil. Beroende på ditt val av bil kan du få en dyrare eller billigare bilförsäkring.
8. Är det rätt säsong för ett bilköp?
Man kan i regel säga att hösten är en bra tid för att köpa bil. Detta beror på att vintern innefattar många nya kostnader för dig som bilägare. Du behöver kanske garageplats, nya vinterdäck, får köldrelaterade problem med motorn eller andra omkostnader som lätt sticker iväg.
9. Undersök säljaren
Förutom magkänslan du får av en bilförsäljare så är det även klokt att undersöka säljaren och se ifall du kan hitta information eller recensioner från andra personer som tidigare har gjort affärer med säljaren ifråga. Det räcker ofta med några snabba sökningar på Google för att få fram information och framförallt om det anar ugglor i mossen.
10. Innan du betalar för bilen
När det dags är att slå till till att du och säljare har ett köpeavtal där ni går igenom alla villkor på ett tydligt och överskådande sätt. Se även till att båda parter har varsin kopia och att alla papper på bilen är i sin ordning. När du sedan betalar för bilen är det viktigt att du säkerställer att ägarbytet går igenom. Idag kan man göra ägarbyten via Trafikverkets mobilapp och köpeavtal finns t.ex. hos konsumentverket eller om man söker runt på internet.
11. Hur ska du finansiera bilen? (Bonus)
I de flesta fall är det bästa och mest ekonomiska att köpa en bil med pengar som man har på sitt konto. I vissa fall har man dock inte möjlighet att invänta sitt sparande eller det t.o.m. är mer ekonomiskt att finansiera sin bil med hjälp av leasing eller ett billån. Om du ska leasea eller låna till bilen så lönar det sig alltid att jämföra billån eller billeasing innan man bestämmer sig.
Har du frågor eller synpunkter på innehållet i denna artikel? Maila oss på info@bankfinder.se.
Oliwer har studerat ekonomi på Stockholms Universitet och har tidigare erfarenhet från ett av Sveriges ledande Fintech-bolag. Med dryga 10 år erfarenhet från finansvärlden håller han ständigt koll på de senaste nyheterna, delar med sig av sina bästa tips & råd för att du enkelt ska kunna ta nästa steg till en bättre ekonomi. Oliwer är webbplatsansvarig på Bankfinder.se som är en av Sveriges ledande jämförelsesajter inom lån, försäkringar, sparande och betalningar för såväl privatpersoner som företag.