1. Hur mycket tjänar bankerna på varje kund
  2. Enligt Klarnas VD Sebastian Siemiatkowski så tjänade bankerna under 2015 över 10.000 kr per person i Sverige. Och det här är alltså vad de tjänade inte vad de omsatte. Sebastian Siemiatkowski tror att bankernas förtjänst kommer att minska tack vare nya uppstickare  i den finansiella sektorn.

    1. Bankerna är livrädda för fintech
    2. Fintech är en förkortning för financial technology. Fenomenet används framförallt i IT-världen som en benämning för nya tekniker som potentiellt konkurrerar ut bankerna från marknaden. Några vanliga fenomen inom fintech är: bitcoin, crowdfunding och finansiella jämförelsetjänster. Man ser även motstånd från bankerna vad gäller fintech-tjänster som t.ex. för t.ex. där bankerna tjänar mångmiljardbelopp årligen på svenskarnas bolåneräntor. Det finns många företag som försökt ta en del av marknaden men storbankerna sitter med makt över de stora krediterna och vägrar släppa in nya, disruptiva spelare på marknaden.

      1. Det lönar sig inte att vara trogen till sin bank
      2. Man har i urminnes tid pratat om att vara trogen till banken för att få bättre ränta på sina lån. För lite över ett år sedan så skrevs en krönika i DN om fördelarna med att använda sig av nischade banker för olika delar av ekonomin. Dessa nischbanker eller fintech-bolag som tar över delar av din ekonomi kommer bara bli allt fler och det kommer innebära att du får mer pengar över.

        Läs krönikan här:
        http://www.dn.se/ledare/kolumner/lena-andersson-banken-som-make-eller-alskare/

        1. Hur mycket du kan spara på att jämföra lån
        2. Beroende på hur mycket du har eller ska låna så kan skiljer det sig väldigt mycket hur mycket du sparar på sikt. Men små skillnader i räntesatsen på ett större privatlån, billån eller bolån kan göra stor skillnad för vad kostnaden blir i slutändan. I många fall kan man spara tusentals kronor om året och ibland 100-tusentals kronor på sikt. Jämför därför alltid innan du lånar pengar.