Sitter du i förhandling om lön eller har du nyligen fått en lönespecifikation och undrar vad skillnaden är på bruttolön och nettolön? Eller är du företagare och behöver reda ut vad som skiljer dessa inför en löneförhandling? Nedan reder vi ut de båda termerna så du enkelt förstår skillnaden.

Brutto och netto härstammar båda från språket latin. Brutto kan enklast översättas till tung eller klumpig och Netto till vacker eller skinandeMed det sagt kan man utgå ifrån att något i sin bruttoform är innan den är bearbetad och när det förfinas så övergår det till nettoform.  

Förklaring av bruttolön

Brutto hänvisar alltid till ett belopp eller värde före avdrag. Det innebär kortfattat att bruttolönen är lönen innan skatt.

Förklaring av nettolön

Netto å andra sidan hänvisar till ett belopp eller värde efter avdrag. Nettolönen är därmed lönen efter skatt

Så påverkar det dig som är anställd

Du som är anställd ska hålla koll både på vad du tjänar i bruttolön och nettolön då du årligen kommer behöva lämna in en inkomstdeklaration. Det är även klokt att hålla koll på dessa termer för att undvika missförstånd med din arbetsgivare när ni förhandlar om lön. 

Så påverkar det dig som är företagare

Du är företagare är ansvarig att betala ut nettolönen till dina anställda enligt överenskommelse. Du har även ansvar för att rapportera in vad du har betalat ut och vad den överenskomna bruttolönen uppgår till samt betala in mellanskillnaden till Skatteverket. 

Skicka gärna ett mail till info@bankfinder.se eller skriv en kommentar nedan om du har frågor kring ovanstående eller saknar någon information som du anser är viktig att få med.