Har du gjort många förfrågningar för krediter & lån? Behöver du ta ett samlingslån och undrar om dina förfrågningar påverkar dina förutsättningar att bli beviljad? I denna artikel reder vi ut hur UC och andra kreditupplysningar påverkar dina möjligheter till att samla dina lån samt hur du skapar de bästa förutsättningarna för låg ränta på dina lån & krediter. 

Att göra många kreditförfrågningar kan påverka dina möjligheter att bli beviljad kredit och lån. Däremot finns inga definitiva svar huruvida det kommer påverkar dina möjligheter att få låna pengar. Det som påverkar dina möjligheter att bli beviljad nytt lån är primärt två saker: din kreditvärdighet och din betalningsförmåga. 

Din betalningsförmåga påverkas primärt av din inkomst och dina fasta utgifter. Din kreditvärdighet påverkas av flera faktorer men en av de främsta faktorerna som påverkar din kreditvärdighet är din kredithistorik – d.v.s hur många olika typer av lån och krediter som du har haft historisk och hur stor utnyttkad kredit du har idag.

BONUSTIPS! Något som många missar när det gäller historiska krediter är att ett outnyttjat kreditkort med en öppen kreditlina (möjlighet att belåna sig) uppfattas som en risk för bankerna och därmed påverkar din kreditvärdighet. Om du har ett kreditkort som du inte använder är det därför en god idé att avsluta kortet för att på så sätt minska din risk och förbättra ditt kreditbetyg.

Påverkar förfrågningar min kreditvärdighet?

Om du ofta ansöker om nya lån och krediter så kan det påverka din kreditvärdighet. Om du enbart ansöker om lånet eller krediten men inte tar den så behöver förfrågningarna inte påverka dina möjligheter att ta ett nytt lån men det finns långivare som uppfattar förfrågningar som en riskfaktor ifall man är ovanligt aktiv med att ansöka om nya krediter. 

Kan man ansöka om lån utan UC eller kreditupplysning?

Det finns inga seriösa långivare som ger ut lån där man kan ansöka utan att en kreditupplysning registreras. Detta beror på att man som långivare är skyldig enligt lag att ta en kreditupplysning på dig som låntagare. Det finns flera olika kreditupplysningföretag som t.ex. UC (Upplysningscentralen), Bisnode, Creditsafe m.fl..

Samla dina låna för ökad chans till lägre lånekostnader

Genom att samla lån och krediter samt avsluta öppna krediter får du en bättre kreditvärdighet över tid och kan förhandla ner din genomsnittliga ränta (kostnaden för dina lån). Om du dessutom ansöker om lån via en låneförmedlare får du låneerbjudanden från flera banker & långivare samtidigt som endast en kreditförfrågan registreras. I vår jämförelse av låneförmedlare ser du vilken låneförmedlare som har flest samarbeten med olika banker & långivare