I denna artikel reder vi en gång för alla ut varför det inte går att låna pengar utan att en kreditupplysning registreras och varför du inte ska vara rädd för långivare som tar en kreditupplysning oavsett om det är UC eller något annat kreditupplysningsföretag.

Enligt svensk lag (konsumentkreditlagen) har alla långivare skyldighet att låna ut pengar enligt god kreditgivningssed. God kreditgivningssed innebär att de har en skyldighet att se över låntagarens intressen likväl som sin egna.

Med det sagt är de skyldiga att ta en kreditupplysning på dig för att uppfylla de krav som finns enligt lag.

Men det finns ju långivare som inte tar UC?

Om du har läst någonstans på internet att det finns långivare som inte tar UC så stämmer säkert det men även om de inte tar en UC så tar de någon annan form av kreditupplysning från någon av marknadens andra kreditupplysningsföretag.

Så ser framtiden kreditbedömningar ut

Sedan 2018 finns en nytt EU-direktiv som gör att bankerna behöver dela med sig av din kontoinformation förutsatt att du har gett ditt medgivande. Detta är för att skynda på utvecklingen av digitala finansiella tjänster. Det innebär att ett kreditvärderingsföretag skulle kunna läsa av din betalningshistorik för att bedöma dig som kund och avgöra hur mycket du kan låna samt vilken riskfaktor du har baserat på intäkter, kostnader och konsumtionsbeteende.

Detta kan man tycka ska räcka för att ge ett kreditbetyg men att enbart använda sig av din kontohistorik som underlag för kreditupplysningsföretag har historiskt sett visat sig att inte räcka till då det finns sätt att manipulera dessa siffror och långivarna inte kan din belåningsgraden. T.ex. om du som låntagare tar flera lån samtidigt genom att ansöka om flera krediter samtidigt och det inte syns då inga kreditupplysningar registeras.

Med andra ord så är kreditupplysningar ett sätt för kreditupplysningsföretag och långivare att skapa en säkrare finansmarknad och kunna erbjuda bättre villkor för låntagarna då man strävar efter att låna ut pengar till kunder som betalar tillbaka sina lån så du slipper betala någon annans nota. 

Detta är viktigt när du ska låna pengar

Eftersom alla kreditupplysningar, oavsett företag, registreras i en gemensam databas spelar det ingen roll vilka långivaren samarbetar med. Istället för att hopplöst leta efter en seriös långivare som inte tar kreditupplysningar ska du istället se till att du jämför lån utan att samla på dig en massa olika kreditupplysningar. Detta gör du enklast genom en låneförmedlare och för att underlätta för dig har vi samlat marknadens bästa låneförmedlare och information om deras erbjudande här.