Vill du på att handla på faktura via Klarna eller teckna ett mobilabonnemang och undrar hur gammal man behöver vara för att bli godkänd? I texten nedan reder vi ut vilka åldersgränser som gäller när man ska handla på kredit. 

Det korta svaret kring åldersgräns för krediter är att man enligt lag behöver vara 18 år gammal. Utöver din ålder är det många kreditgivare som även kräver att man kan uppvisa stadgivarande inkomst eller deklarered inkomst över ett visst belopp året innan. Eftersom den deklarerade inkomsten rapporteras ca 6 månader efter året är avslutat så kan vissa personer behöver vänta till att de blir över 20 år innan de kan bli godkända sin första kredit.

Samla inte på dig utspridda lån & krediter

Förutom att ha rätt ålder inne och en inkomst så har kreditgivare ett ansvar att följa så kallad god kreditgivningssed. Det innebär att du behöver kunna uppvisa återbetalningsförmåga för att kunna starta en kreditlina. Har du många utspridda lån och krediter försämras möjligheterna till att få öppna nya krediter och när det är dags att ta större lån blir du ofta kompenserad med en högre ränta. 

TIPS: Om du blivit nekad kredit eller vill öka chanserna till låg ränta på dina lån

Ett tips för att förbättra sin kreditvärdighet och öka chanserna till goda lånevillkor är att undvika samla på sig många utspridda krediter. Om du redan har samlat på dig t.ex. många avbetalningar, ett kreditkort och eventuellt ett mindre lån till en bil eller dylikt så kan det vara aktuellt att se om du kan baka ihop lånen till ett s.ka. samlingslån. 

Med ett samlingslån får du färre avier ner i brevlådan varje månad och kan justera din återbetalningstid och i princip alla fall där man har kreditkort eller avbetalningar sänka din totala räntekostnad.

Ansök om samlingslån via en låneförmedlare så registreras bara en kreditupplysning samtidigt som du får erbjudanden från flera banker & långivare.