Det har väl inte undgått någon att Apples trådlösa hörlurar AirPods och AirPods Pro har exploderat i popularitet och blivit allt vanligare ute på gatorna. Samtidigt är det många som varit med om att man tagit sönder dem, tappat bort en eller båda hörlurarna eller i värst fall blivit bestulen på dem. I denna artikel reder vi ut vad du kan göra när olyckan är framme, vilka försäkringar som finns och i vilka fall de olika försäkringarna gäller.

De trådlösa originalhörlurarna från Apple är ca 5-10 ggr dyrare än deras föregångare. Det höga priset gör att AirPodsen snabbt blivit en statussymbol och att det svider lite extra i plånboken om man blir av med dem. Nedan reder vi reda ut vad som gäller kring försäkringar beroende på vad som har hänt, hur du går vidare och vad olika typer av försäkringar normalt sett skyddar dig emot.

Kan jag få nya AirPods på min hemförsäkring?

Det generella svaret brukar vara att man behöver en drulle-/allriskförsäkring för att ha ett komplett skydd för sina elektronikprodukter. En drulleförsäkring är en tilläggsförsäkring som du betalar för att få ett mer omfattande skydd när du råkar ut för otur.

Blir du däremot bestulen på dina AirPods kan det vara en fråga om din vanliga hemförsäkring. Notera dock att det finns regelverk och riktlinjer för vad som beräknas som stöld och hur oaktsam man har varit i det särskilda fallet och att man alltid behöver upprätta en polisanmälan för att kunna ansöka om ersättning.

Lämnar man t.ex. sina AirPods i ett olåst omklädningsrum i en idrottsanläggning utan direkt uppsyn över dem så bedöms man troligtvis som oaktsam och man kan därför bli nekad ersättning. Blir du däremot hotad och rånad på väg hem från bussen så är det oftast uppenbart att du utsatts för att brott och har rätt till ersättning. 

Skyddas mina AirPods av mitt trygghetsavtal från butken där jag köpte dem?

När man köper AirPods på nätet och i olika butiker så brukar man bli erbjuden en försäkring eller ett s.ka. trygghetsavtal. Kollar man t.ex. på Elgigangtens trygghetsavtal så står det följande:

Försäkring täcker:

Olyckshändelser, tappskador, vätskeskador och blixtnedslag. • Funktionsfel som inte täcks genom garanti eller reklamationsrätt. • Andra fysiska skador som påverkar funktionaliteten.

Försäkring täcker inte:

Skada som består i eller är en följd av slitage, handhavandefel, förbrukning, onormalt brukande eller annan skada som inte påverkar funktionen hos produkten.

Gäller Apple Care+ om jag tappar bort eller blir bestulen på mina AirPods?

 Nej, Apple Care+ täcker enbart kostnader som påverkas av produktens hållbarhet som har en direkt påverkan av tillverkningen. D.v.s. sådana faktorer som Apple själva kan kontrollera. Däremot kan du köpa kompletterande Pods eller laddningsetuin till ett billigare pris om du skulle tappa bort dessa.

Du kan få ersättning på din hemförsäkring – men glöm inte kostnaden för självrisken!

I vilka fall du kan få ersättning från just ditt försäkringsbolag beror på vad som gäller för just din hemförsäkring. I de flesta fall krävs det att du har en allriskförsäkring även kallad drulleförsäkring.

När man ansöker om ersättning hos sitt försäkringsbolag tar de alltid ut en självrisk. Detta är avgift man betalar vid inträffandet av olyckan / skadan / stölden för att man inte ska kunna sätta försäkringsbedrägerier i system.

Normalt sett brukar självrisken ligga på 500-1500 kr och priset för ett par vanliga AirPods idag är ca 1500-2000 kr. Det innebär att din ersättning kan variera mellan 0-1500 kr för de vanliga AirPodsen och AirPods Pro som har ett utpris på ca 3000 kr kan du troligtvis få ut ca 1500 – 2500 kr i ersättning.

Hur kan man skydda sig? Finns det några alternativ till en försäkring? Kan man t.ex. köpa bara en AirPod?

Ett tips är att aktivera Hitta min [enhet] för dina AirPods. Med Hitta min registreras positionen för dina AirPods kontinuerligt och om du då har tappat hörlurarna så kan de förhoppningsvis lokaliseras genom att se var de senaste var aktiva.

Om du mot förmodan bara blivit av med en AirPod eller ditt laddningsetui så kan köpa enskilda produkter genom att kontakta Apple Support..

Om du har frågor, information eller andra synpunkter som berör AirPods och försäkringar så får du gärna maila oss på info@bankfinder.se eller kommentera nedan.